Phishing: Ben ik beschermd tegen cybercriminaliteit?

Phishing: Ben ik beschermd tegen cybercriminaliteit?

Phishing is een zorgwekkend verschijnsel in de zakelijke wereld, een succesvolle phishing-aanval kan namelijk aanzienlijke gevolgen hebben voor een organisatie. Financieel verliesimagoschade en verstoring van productiviteit zijn hier enkele voorbeelden van. Volgens het nieuwste Phishing Activity Trends Report van de APWG (Anti-Phishing Working Group) blijkt dat de APWG in het eerste kwartaal van 2022 in totaal een recordaantal van 1.025.968 phishing-aanvallen heeft achterhaald. Zij deelden dat phishing niet alleen steeds vaker voorkomt, maar ook constant geraffineerder wordt.

Wat is ‘’phishing’’?

Phishing-aanvallen zijn ontworpen om onwetende slachtoffers te misleiden tot het opgeven van gevoelige informatie. Zo gebruiken cybercriminelen phishing-e-mails om zich voor te doen als betrouwbare partijen, zoals collega’s en bekende instellingen. Zij willen bijvoorbeeld persoonlijke gegevens en bankgegevens stelen of malware op een computer installeren. Phishing kan leiden tot onder andere het verlies van kapitaal, verlies van intellectueel eigendom, reputatieschade en verstoring van operationele activiteiten.

Het criminele (inter)netwerk

“Veel bedrijven realiseren zich niet dat hun leidinggevenden worden vervalst op sociale media. Dit is een enorm bedrijfsrisico”, zegt John LaCour, Hoofdproductstrateeg bij PhishLabs. Hij merkte op dat imitatie-aanvallen goed waren voor voor 47 procent van de bedreigingen op social media, een stijging van 27 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Ook deelde LaCour dat phishing vaak wordt uitgevoerd met oog op zakelijke email-adressen; in tegenstelling tot de meeste phishing-aanvallen zijn ze zeer gericht en daardoor over het algemeen succesvoller. Zo zal een oplichter bijvoorbeeld de tijd nemen om het e-mailadres van een leidinggevende van een organisatie op hoog niveau te imiteren om vervolgens een werknemer een e-mail sturen met een verzoek.

Hoe Nestor uw bedrijf ”Phishbestendig” maakt

Benieuwd hoe u uw organisatie kunt beschermen tegen kwaadaardige phishing-pogingen? Gebouwd door experts op het gebied van cyberbeveiliging, Nestors robuuste methode voor het uitvoeren van gesimuleerde phishing-aanvallen helpt u phishing-bedreigingen te bestrijden. Door grondig het menselijke element van beveiliging te evalueren adviseren wij u over de maatregelen die u kunt ondernemen om uw organisatie te beschermen in een steeds complexere digitale omgeving. Zo helpen wij u met het realiseren van gebruiksvriendelijke security-oplossingen die op de lange termijn aansluiten op uw dagelijkse gang van zaken.

Wij vertellen u graag meer over hoe Nestor u kan helpen met het versterken van uw bedrijfsveiligheid – neem vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van informatiebeveiliging via ons contactformulier.