Waarom is IAM zo belangrijk voor mijn Cybersecurity?

Waarom is IAM zo belangrijk voor mijn Cybersecurity?

Volgens Gartner gaan bedrijven zonder concrete Identity and Access Management (IAM)-programma’s 40% meer uitgeven aan IAM-gerelateerde kwesties, terwijl ze minder bereiken dan bedrijven met degelijke IAM-processen. Benieuwd naar wat IAM inhoudt, en welke impact het kan hebben op uw bedrijf? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat is Identity & Access Management?

Een Identity and Access Management (IAM)-systeem beheert gebruikersidentiteiten en toegangsrechten. Het is belangrijk om te begrijpen dat gebruikers van IAM zowel medewerkers als klanten kunnen zijn. Met IAM-technologieën kunnen IT-beheerders ervoor zorgen dat gebruikers zijn wie ze zeggen dat ze zijn (authenticatie), en dat gebruikers toegang krijgen tot de applicaties en gegevens die ze nodig hebben (autorisatie).

Op deze manier waarborgt IAM het correcte gebruik van hulpbronnen in technologische omgevingen die tegenwoordig steeds uitgebreider en diverser worden. Door het herkennen en onderscheiden van gegevens over gebruikers, applicaties en computer hardware speelt IAM dan ook een belangrijke rol in het beveiligen van steeds complexere zakelijke netwerken, die vatbaar zijn voor cyberbedreigingen en datalekken.

Waarom IAM?

Beheert uw organisatie externe medewerkers die toegang nodig hebben tot bedrijfsbronnen via uw Cloud? Of stelt uw bedrijf klanten in staat om accounts aan te maken die hun betalings- en bestelinformatie stroomlijnen? Wanneer u gebruikers beheert die toegang nodig hebben tot meerdere soorten gegevens om hun werk te doen of een product te kopen, heeft u een sterke set veiligheidsnormen nodig. Dit helpt u bij het implementeren van toegangscontroles en het beschermen van uw informatiesystemen tegen cybersecuritybedreigingen. Identity and Access Management (IAM)-systemen zijn ontworpen om precies dat te doen.

Mogelijkheden van IAM

Ten eerste bevestigt IAM dat een gebruiker is wie ze zeggen dat ze zijn door hun identiteit te verifiëren aan de hand van een interne database of een zogehete Identity Provider, die verantwoordelijk is voor het opslaan en beheren van digitale identiteiten. Als de inloggegevens correct zijn, verleent het IAM-systeem toegang aan de gebruiker. Hierdoor is IAM-identiteitsbeheer is veiliger en meer aanpasbaar dan traditionele gebruikersnaam- en wachtwoordauthenticatie. Ook kunnen IAM-systemen organisaties helpen te voldoen aan de vereisten van diverse wetgevingen met betrekking tot gegevensbeveiliging en privacy, zoals de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Omdat deze wetgevingen steeds strenger en complexer worden is het gunstig om over een oplossing te beschikken die audits, nalevingsbeoordelingen en verplichte rapportage ondersteunt.

Systemen voor Identity Access Management verlenen alleen het exacte toegangsniveau op basis van de toegekende rol. In plaats van toegang te verlenen tot bijvoorbeeld een volledig overzicht van de gegevens van zakelijke contacten, beperkt IAM het toegangsniveau op basis van de positie die een medewerker binnen een organisatie bekleedt. Dit staat bekend als Role-Based Access Control (RBAC). Ook Multi-Factor Authentication (MFA) en Single Sign-On (SSO) zijn veelvoorkomende voorbeelden van IAM-componenten; MFA creëert een extra laag beveiliging door een gebruiker te vragen meerdere identificatiemethoden te verstrekken, zoals een eenmalige code die via e-mail of sms wordt verstuurd naast een regulier wachtwoord. SSO-systemen authentiseren gebruikers met MFA en delen die authenticatie vervolgens met meerdere applicaties, in een zekere zin is SSO dus een geautomatiseerde extensie van MFA.

IAM-implementatie via Nestor

Onze IAM-implementatie volgt een methodologie die is gericht op het betrekken van gebruikers om ervoor te zorgen dat een door ons ontwikkelde oplossing aan uw behoeften voldoet. Zo voorkomen we wij technische overbodigheden, ondersteunen we uw systemen, en ontwikkelen we de techniek die voor uw processen en gegevens een veilige omgeving creëert. Als vertrouwde cybersecurity-partner met expertise in de volledige levenscyclus van een gegevensbeveiligingssysteem helpen wij u met het opbouwen van een geheel nieuw IAM-programma, of het verder ontwikkelen van een bestaande. Meer weten over IAM? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!